Caritas Jasło

Akcje charytatywne
    Index serwisu Caritas Jasło

Caritas Jasło
Caritas Okręg Jasło wita odwiedzających serwis internetowy !

e-mail:  caritas.jaslo@wp.pl                                 ***          *****

adres:   38-200 Jasło, ul. Za Bursa 1a
tel.  013 446 56 01,   013 446 56 02

konto bankowe:   BS o/Jasło   48862710112001000042000001

Dokumenty do pobrania w formacie *.doc   *.jpg   kliknij na link wybranego dokumentu prawym klawiszem myszy i zapisz element docelowy jako...

Wniosek o przyjęcie do ZPO
           Wniosek o wydanie skierowania do ZOL
           Wywiad pielęgniarski 1
           Wywiad pielęgniarski 2
           Zaświadczenie lekarskie
           Karta oceny 1
           Karta oceny 2

Do dokumentacji prosimy dołączyć:
* Ksero kart informacyjnych z poprzednich hospitalizacji
   pacjenta;
* Ksero dowodu osobistego;
* Ksero legitymacji emeryta/rencisty;
* Aktualny odcinek renty lub emerytury;
* Ksero orzeczenia o stopniu niepełnosprawno¶ci.

Index
Wigilia Caritas 2014 - reportaż TVJ

Wigilia Caritas 2013 - reportaż TVJ

BAL NOWOROCZNY 2009

Firma Nowy Styl od paru lat organizuje bale noworoczne dla dzieci z domów dziecka, placówek wychowawczych oraz warsztatów terapii zajęciowej.
Tegoroczna zabawa odbyła się 17 stycznia br. w hali sportowej w Krośnie. Wśród uczestników byli podopieczni Jasielskiej CARITAS z parafii Czeluśnica, Glinik Polski oraz Sobniowa.
Dzieci bawiły się wybornie biorąc udział w różnych konkursach i zabawach. Mogły korzystać bez ograniczeń z suto zastawionych stołów sycąc się rozmaitymi frykasami.
Na koniec Święty Mikołaj przekazał każdej grupie prezenty ufundowane przez Nowy Styl. Na konto naszego oddziału CARITAS wpłynęła kwota 4 tys. zł za które w miesiącach letnich zorganizujemy kolonie dla dzieci. W imieniu dzieci dziękujemy organizatorom za zaproszenie.

Wigilia 2008

Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi świętami. Ludzie pokonują setki kilometrów, aby się spotkać z najbliższymi, przełamać opłatkiem. Wyjątkowo dostojnym dniem jest Wigilia. Wieczorem zgodnie z tradycją ludzie zasiadają do stołu.
Nikt w tym dniu nie chce być sam.
23 grudnia 2008r Jasielski CARITAS zaprosił na wspólne spotkanie przy wigilijnym stole osoby samotne, bezdomne oraz mieszkańców jasielskiej noclegowni. Uczestniczyło ponad 150 osób. Po wieczerzy wszyscy otrzymali świąteczne paczki.
Tradycyjne potrawy przygotowane przez Panie kucharki naszej jadłodajni smakowały wybornie. Był biały barszcz, ryby, kompot z suszonych owoców i inne frykasy.
Sprawną i szybką obsługę stołów zapewniła młodzież ze szkolnych kół Caritas jasielskiego
"chemika" i I-szego LO.
Opłatkiem z uczestnikami dzielił się ks. bp E. Białogłowski, senator Stanisław Zając, marszałek woj. podkarpackiego B. Rzońca, władze powiatowe i miejskie oraz Panie Dyrektorki Zespołu Szkół Miejskich Nr 4 w której od lat organizowane są spotkania wigilijne.

Mikołajki Caritas 2008

1200 paczek przeznaczył w tym roku Caritas dla dzieci z rodzin ubogich. Święty Mikołaj wręczył je 5 grudnia w Jasielskim Domu Kultury. Akcja została zorganizowana przez jasielski oddział Caritas, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej i Urzad Miasta w Jaśle.
Mikołajki organizowane są już od kilku lat. Pomysłodawcą i inicjatorem tej akcji był ksiądz Marian Putyra, dyrektor jasielskiego oddziału Caritas. Podobne imprezy od paru lat organizował w Rzeszowie ks. Stanisław Słowik dyr Diecezjalnej Caritas. Pieniadze na ten cel zbierane są każdego roku w dzień Wszystkich Świętych, na dwóch jasielskich cmentarzach i w okolicznych kościołach. W tym roku młodzież ze szkolnych kół Caritas, działających przy I LO i ZS nr 3 kwestowała przy Nowym Cmentarzu, natomiast zespół charytatywny z kościoła Farnego prowadził zbiórke przy Starym Cmentarzu. Łącznie uzbierano 9 tys. 100 zł. Na paczki wydano 23 tys.zł. Brakująca kwotę dołożono z pieniędzy, które docelowo przeznaczone były na obiady dla ubogich. Jednak w tym roku znacznie zmniejszyła się liczba osób korzystających z kuchni Caritas, stad została część pieniędzy.
Na prowadzenie kuchni mieliśmy przyznane w tym roku 65 tys. zł. W ubiegłych latach wydawaliśmy 280 posiłków, w tym roku jest ich około 120. Stąd też - po uzgodnieniach z władzami miasta i MOPS-em - mogliśmy te pieniądze, które nam zostały, przekazać na paczki mikołajkowe - mówi ksiadz dr Marian Putyra, dyrektor jasielskiej Caritas. Te podarunki trafia do dzieci, które są pod opieka Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej oraz dzieci wskazane przez jasielskie parafie. Od lat paczki dostaja też dzieci niewidome z Jasła. Prezenty trafiaja również na warsztaty terapii zajeciowej. - Chciałbym bardzo podziękować paniom z zespołu charytatywnego Caritas oraz młodzieży ze szkolnych kół za pomoc w zbiórce pieniędzy i przygotowaniu paczek - dziękuje ks. Marian Putyra.
Część artystyczna poprzedzająca przyjazd Świętego Mikołaja została przygotowana przez recytatorów i chór Jasielskiego Domu Kultury. Po niej na scenie pojawił sie wesoły Świety, który został radośnie powitany.

Wyświetlono: 10   do   15 wiadomości z   36   <-kolejne   poprzednie->